Corporate communications

News



WOODY login

As registered WIEHAG partner, you can order glulam products and bearing systems online.

 

News

  • Elisabeth Line station in the form of a stingray

    WIEHAG announces plans to build an engineered timber roof structure for another subway station in London. The Abbey Wood station, part of the Elisabeth Line, will take the form of a stingray. The architectural firm Fereday + Pollard created the design, and the Upper Austrian based engineered timber expert, WIEHAG will supply the glulam members with a total span of 45 meters. The roof area will account for 1,600 m2.

    "Railway construction safety requirements in in the UK are extremely high and very challenging," explains project manager Ernst Kirchmayer. In addition to the glulam timbers, which are pre-fabricated using CNC technology, assembly of the roof support structure requires 30 tons of steel. The contract value is € 1.4 million.  Assembly of this exceptional structure commenced in August, and follows in the footsteps of WIEHAG’s other high profile UK projects, which include the Crossrail Place station and the Macallan Whiskey Distillery in Scotland.  WIEHAG’s engineered timber projects represent an export rate of approximately 70 percent of total annual sales.

     Project Info:


    Client: Balfour Beatty Rail Projects Ltd.

    Architect: Fereday + Pollard

    Commencement of Works/WIEHAG: August 2016 12 weeks of assembly

    Opening of Station: Expected in 2018

     

    Construction details:

    Larch and spruce glulam members in “visual quality”

    1,600 m2 load-bearing 3-layer cross laminated timber panels

    30 tons of steel

    Roof Dimensions: 50 x 55 m

    Radii of curvature at primary supporting strands of up to 8 m

    Horizontal, vertical and truss wind bracing system made of steel

    Roof structure and roof area of ​​1,600 m2

    Glulam columns made of larch with steel core

     

    Supporting structure:

    A grid of steel beams and girders supports the loads of the engineered timber roof structure. The timber roof structure can be divided essentially into four components:

    1. Four single-curved primary support members, designed as a cantilever girder system, with a total length of 45m per member

    2. Single and double-curved secondary supports, connected primarily with WIEHAG brackets fixed to the primary trusses or support structure

    3. 18 straight or simply curved tertiary support members

    4. 3-layer cross-laminated timber panels in larch and spruce, 1600m²

    The components 1-3 are free form with variable deburring at the top edge. The visible beams are in “visual quality.”  Some members are double-curved, however the bulk of the support is single-curved.

  • A stunning glulam timber roof for §br The Macallan

    WIEHAG are poised to construct yet another spectacular roof construction in the UK – a stunning glulam timber roof for The Macallan , which will be the largest and most complex timber roof ever built in Scotland.

    The Austrian based engineered timber specialist, WIEHAG has announced plans to build the eye catching roof structure for the prestigious Macallan Distillery in Scotland. Construction of the roof commenced in April, and the green roof structure will take the form of five juxtaposed domes spanning a total length of over 200 metres.

    A leader in the design, manufacture & installation of industrial and commercial structures, both locally and abroad, WIEHAG has a proven track record in the construction of high profile engineered timber structures, and The Macallan project makes an eye catching addition to their portfolio. Following the successful completion of the timber roof structure over Crossrail Place at London’s Canary Wharf, WIEHAG will expand its impressive reference list of international projects with the construction of an innovative eco-friendly roof structure over the new distillery and visitor experience  for  The Macallan in the Highlands of Scotland. The sustainable roof is stretched over five domes, mounted on an engineered timber roof sub-structure and consisting of five domes with a projecting canopy.

    This project see’s for the first time in the UK Wiehags innovative roof decks being used in conjunction with our glulam beams, and we see this product being used more and more as clients see the benefits of WIEHAG’s precision made components.

    “The complex geometry certainly leads to logistics and design challenges, but with our parametric design, CNC machinery and advanced barcode based production system we fully manage the process from start to finish to ensure we meet program timescales as well as our exacting standards of quality & service” says Johannes Rebhahn, Managing Director of the new Wiehag UK Ltd. He also adds “That the new Wiehag office in Goswell Road, London is the logical result of the numerous projects we have successfully completed in the UK and clearly demonstrates our commitment & ambition to the UK market”. This is further highlighted by Wiehag’s dedication to sustainability in the UK, as in addition to holding PEFC certification for several years, Wiehag is now also fully certified with the FSC chain of custody scheme.

    (c) Rogers Stirk Harbour + Partners

     

    Construction details for trade magazines:


    The building dimensions are 63m x 207m which makes it the largest and most complex timber roof ever constructed in Scotland.

    Under the hills there is a raised octagon shaped CHS steel structure supporting the glulam structure, with steel and concrete supporting the roof at its perimeter.

    Whilst its green Sedum roof mirrors the local topography & helps it blend in sympathetically with the surrounding landscape, the structure must fulfill the Architects intention that it’s read as a manmade construction rather than naturally occurring. This is carried through the design to the extent that its geometry mustn’t have perfect curved surfaces, but is formed instead with a facetted 3x3m waffle grid structure, and Wiehags Engineers have risen to the challenge by coming up with some exceptionally neat details which push the boundaries of what’s possible with innovative materials like glulam.

    Glulam beams are normally straight or curved as this is the logical shape when bending the single lamellas, so for this project Wiehag produced curved beams which have then been machined to form the unusual facetted kinked shape.

    The 200mm wide glulam beams have a 160mm wide glulam core with 2x20mm structural LVL (laminated veneer lumber) cheeks either side.  The LVL cheeks form a channel at each bottom face of the beams, and the bottom face of the glulam core is beveled to mirror the organic hilly geometry, as well as forming an exceptional neat detail when four beams meet at a junction.

    Wiehag’s prefab roof deck is built up with a LVL ceiling, timber joists and OSB panel on top, which serves as the base for the 12,300m2 of green roof build up.

    Limited access due to some of the already installed process equipment has resulted in Wiehag inventing temporary propping towers made of very slim block glued glulam in lieu of traditional bulky scaffold towers. These innovative towers are designed to take ca 30 tonnes of vertical loadings, and further demonstrate Wiehags ability to think outside the box (or in this case, inside the hill!).

    “Another challenge in the beautiful but windy Speyside region is installing 1,800 glulam beams and 2,700 prefab roof deck elements over a 26 week period, meaning that with two cranes working simultaneously throughout the period, we have only 30 minutes per lift”, explains Wiehag’s John Spittle.

    Project Info:

    Client:                                                 Edrington

    Architect: Rogers                             Stirk Harbour + Partners

    Main contractor:                              Robertson Construction Group

    Engineer:                                          Arup
    Design, supply and install

    of the timber roof:                          WIEHAG GmbH

    Total building costs:                        £100,000,000

    Construction schedule:                   WIEHAG April to December 2016

    General Construction Schedule:    April 2015 to May 2017 (planned opening)

     

  • 3 international timber construction prizes and FSC certification

    Public appreciation for the nostalgic modernity of timber and the importance of FSC certification in modern high-tech architecture were evident in the 3 international timber construction prizes that were awarded to WIEHAG in 2015.

     

    The Lido in Wallhausen, Germany is distinguished by its unusual, distinctive characteristics. The Ministry of Regional Affairs and Consumer Protection awarded WIEHAG with the “Timber Construction Award Baden-Württemberg 2015” for its conception and execution of the wooden load bearing structure. One of the special features of this construction project is the architecture of Biehler-Weith Associates. The aesthetic qualities of a wooden building are evident in the both interior and exterior of the building. The modern clarity of the lines is further emphasized by the floating quality of the support structure, which seems to hover over the floor slab.  At the same time the modern aesthetic echoes, rather than clashes, with the surrounding historical lake dwellings, which exhibit a boathouse character. The entire surface area of the roof and facade is covered with wooden shingles of native oak. The roofing materials blend seamlessly with the design of the façade and harmonize with the natural surroundings of an adjacent nature reserve. With its boat-like outline, the Lido follows the form of the traditional stilt houses and boathouses near the shore of Lake Constance.

     

     

    An equally nostalgic effect is reflected in the impressive architecture of the renowned Crossrail Station in London's Canary Wharf.  WIEHAG was awarded the "Structural Timber Award" in the category "Best Retail Project" in October 2015 for the planning, structural engineering, and design of the wooden lattice structure made of glulam for the critically acclaimed station, which is characterized by its roof shape - a 300-meter-long vessel (architect: Foster + Partners). The project has also been awarded the "London Construction Award" and the "Structural Award" in the category of wood. The Londoners themselves appreciate and value such a high-quality wooden structure from the “Innviertel” of Austria.

    As a national and international specialist in the design and construction of portal frame buildings, WIEHAG was also honoured with the "Hessen Timber Construction Award 2015" for the Athletic & Leisure Hall in Seeheim-Jugendheim, yet another ultra-modern timber construction with distinctive architectural features. "The roof structure is comprised of double-pitched roof beams and fitted with a round rotating roof edge with slanted round columns made of Douglas fir," explains project manager, Herbert Aigner. This project, once again, features the fascinating aesthetics of wood combined with its highest technical advantages – all made possible by the ultra-modern timber engineering and CNC production provided by WIEHAG.

     

    FSC certificate

    The sustainable and environmentally conscious use of resources plays a central role in WIEHAG’s corporate mission. In November 2015, the company was awarded the quality seal of the Forest Stewardship Council (FSC),  complementing the existing PEFC certification it already holds.

    This provides complete verification that all purchased and utilized wood and pulp comes from sustainable forests, and is harvested and sourced in accordance with the principles and criteria of the respective standards.

  • RISQS-Audit

    WIEHAG pass in-depth UK rail industry audit first time with the maximum of 4 stars.

    Achilles RISQS is the supplier pre-qualification service used by buyers of all products and services throughout the GB rail industry.

  • Award and finished §br infrastructure project

    WIEHAG’s amazing glulam grid shell roof at Crossrail Canary Wharf won the London Construction Award in the categorie "London Building Excellence Award".

    WIEHAG provided the curved glulam frame to the new park and ride scheme at Colchester in England  which opened earlier this month, and was our first project for Contractor Morgan Sindall, who were delighted with WIEHAG’s performance and service.